Squaredansens 10 kom-ihåg


1. Squaredans är en fritidssysselsättning, utan tävlingsmoment.

2. Var alltid korrekt klädd, vilket innebär långärmad skjorta för mannen och kjol för kvinnan. Bär ej hatt under dansen! Glöm ej heller den personliga hygienen! Bär alltid din badge väl synlig.

3. Gör inte upp i förväg vilka som ska dansa i en speciell square. Gå inte upp i en square utan att ha en partner (platsen får dock reserveras för partnern). Gå inte förbi en square där det fattas ett par. Gena aldrig igenom en uppställd square.

4. Sitt inte när det fattas ett par eller en dansare. Om du vill vila, gå någonstans där du inte riskerar att bli uppbjuden. Bjud upp nya dansare och gäster.

5. Hälsa gärna på de andra i squaren. Etiketten kring squaredans varierar mellan olika länder. Var uppmärksam och ta seden dit du kommer.

6. ”Squara” inte upp utan att behärska nivån. Om något går fel, gör det bästa av situationen genom att ”squara upp” eller forma lines. Acceptera och erkänn om du gör fel, men var inte arg eller ledsen varken på dej själv eller någon annan.

7. Dansa korrekt – utför callen enligt definitionerna. Dansa mjukt, inga ryck, knuffar eller sparkar. Låt inte dina glädjetjut överrösta callern.

8. Var inte en som vet allt. Låt callern vara instruktör. Var tyst och uppmärksam även om du kan det call som gås igenom. Andra i squaren kan behöva lyssna. Vill du diskutera något, gör det efter dansen.

9. Lämna aldrig en square hur dåligt det än går. Fortsätt dansa och ha roligt!

10. Bryt alltid squaren efter avslutad tip och bilda en ny square med andra dansare